Kommunikationer
Kommunikationer är komplicerade. När det gäller persontransporter har vi bilar, bussar. tåg, båt och flyg.
Vägtrafik
Om vi börjar med vägfordon, så går utvecklingen mot elbilar. Under en övergångstid får vi nog räkna med en hel del hybridbilar, framför allt på landsbygden. Det behövs betydligt bättre kollektivtrafik på landsbygden och det kan ske genom anropsstyrd taxitrafik. Om beställaren vid beställning anger antingen önskad avgångs- eller ankomsttid (den för honom viktigaste) till viss plats, så kan dessa data användas för att se var det passar att lägga in en tidtabellsstyrd busslinje. För kunden ska det inte skilja i ekonomin mellan anropsstyrd eller tidtabellsenlig resa.
Båttrafik
För båttrafik handlar det mest om färjor, eftersom båttrafik i övrigt är för långsam för rena transporter. Dessa färjor kommer förmodligen att vara eldrivna.
Flygtrafik
Det bör ju undvikas så mycket det går. Att utesluta flyg helt lär vara omöjligt, men ett sätt är att utveckla sovtåg till norrland. Batteridrivna flygplan lär dröja eftersom de under överskådlig framtid lär blir för tunga för tillräckligt många passagerare. Dessutom går batteriutvecklingen snabbt med många mer eller mindre okända metaller, vars miljöpåverkan jag än så länge känner mig osäker på.
Tågtrafik
Dessa används för korta pendelresor, till resor över hela landet och så småningom förhoppningsvis med begripliga beställningssidor även till Europa.
När jag en tid var rätt ofta i Stockholm åkte jag sovtåg i båda riktningarna. Tåget stod vid perrongen i Göteborg mellan kl22 och 24, så man hade två timmar på sig att välja när man ville lägga sig. I Stockholm stod tåget vid perrongen mellan kl06 och 08. Motsvarande på hemresan. Tåget gick via Hallsberg – Västerås.Tänk att med moderna sovvagnar kunna få en hel natts sömn före och efter mötet i Stockholm! Och ändå hinna med en middag efter mötet! Och det var trots övernattningarna billigare än flyget. Jag är litet osäker på om jag räknade in två nattraktamenten.
Tåget är vårt miljömässigt bästa transportalternativet och därför är det det vi ska satsa på. Det krävs betydligt bättre underhåll än vad vi har i dag. Det krävs fler mötesspår eller dubbelspår (eller fler på vissa ställen). Det krävs utbyggnader av pendeltrafik, också på landsbygden. Regionaltåg och Intercity byggs ut följande befolkningsbehovet.
Snabbtåg kan möjligen tänkas om det kan ge ekonomi. I så fall enbart mellan Stockholm och Kiruna med ett par stopp längs vägen. Med automatkopplingar mellan vagnarna och godsvagnar för eurocontainers så kan godsvagnar snabbt kopplas av och på vid stoppen. Då kan snabba godstransporter till övre Norrland hjälpa upp ekonomien. Jag tänker mig i det läget kombinerade snabbtåg för personer och gods. Finns underlag kan separata person- och godståg köras.
Slutsatser
- Med tanke på miljön bör tåget utgöra grundpelaren i vårt transportsystem.
- Kraftig utbyggnad av järnväg bör ske.
- Kraftig förbättring av underhåll av såväl räls som rullande materiel måste ske.
- Vid inköp måste större krav ställas på att materielen ska fungera både i kalla och varma temperaturer och framför allt i mellansveriges växlingar mellan is och tö.
- Det måste bli enklare att dela godstransport mellan lastbil och tåg
- Priserna måste bli konkurrenskraftiga.
Kommentarer
Kommunikationer — Inga kommentarer
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>