LCHF
Jag har själv bra erfarenhet av LCHF-dieten. Detta bl.a. eftersom jag har diabetes typ 2. Jag har nu gått på dieten i drygt 1 år. Resultatet är att jag redan efter första månaden kunde sluta ta insulin och gått ned 20 kg till normalt BMI. Nyligen var jag på kontroll hos min diabetessköterska och alla värden var OK.
Hur fungerar då LCHF?
Diabetes 2 är att man har utvecklat viss resistens mot insulin. Det betyder att insulinet som produceras har svårt att komma in och fungera i cellerna. Om man då tar insulin så ökar så sakta insulinresistensen och man kommer att hela livet få ta mer och mer insulin.
Om jag inte tar insulin, hur ska då cellerna ta hand om sockret, som ju behövs som näring? Det behöver de inte! Cellerna kan få sin näring från fett i stället! De flesta vet ju at vi och andra djur lägger på oss fett bl.a. som en energireserv! Men det förutsätter att det inte finns något socker att ta energin ifrån!
Jag måste alltså se till att få in så litet socker som möjligt i cellerna. Men vad är då socker? Förutom vanligt socker, fruktsocker och alla andra sockerarter (Glykos, Fruktos och en massa . annat som slutar på -os) så sönderdelas alla kolhydrater till sockerarter! Därför måste jag undvika ALLA kolhydrater. På innehållsförteckningar brukar det stå andelen kolhydrater inkl. socker som också specifieras särskilt. Mitt riktvärde är att ingenting bör innehålla mer än 5 % kolhydrater.
En svårighet med dieten är för många att det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med fett så att man blir hungrig och vill ta sig mellanmål. Speciellt i början. Du kan också känna en viss trötthet och få svart att hitta recept.
Eftersom man tar sin energi från fett är det också en bra bantningsmetod. Själv trodde jag att jag skulle bli för smal, men det stabiliserade sig så småningom.
Tänk er:
Stekt fläsk med löksås och gräddstuvad blomkål i stället för potatis samt en grönsallad.
En ostgratinerad omelett på skaldjur eller fisk med en fräsch kålsallad.
Soppor på fisk, skaldjur, kött eller grönsaker som växt ovan jord med halva ägg och ostkrutonger.
Receptexempel: (Maränger)
Ingredienser
6 äggvitor
2 krm ättikssprit (gör att marängerna blir aningen segare.)
Så här gör du
Vispa samman detta och tillsätt under vispning smaksättning t.ex. 1 msk kakaopulver, eller snabbkaffe. Någon sorts smaksättning rekommenderas eftersom sockret uteslutits.
Fortsätt vispa tills du fått ett hårt skum.
Klicka ut lagom stora klickar på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Tryck en liten grop i mitten på varje klick.
Sätt in i 100o och grädda i ca 1 timme.
Garnering
Vispa grädde (40% äkta vispgrädde) och placera på marängerna.
Lägg något färgglatt på vispgrädden. (Här kan du tillåta dig något sött om du inte är diabetiker)
Prova gärna själv, men om du har diabetes, minska insulindosen, ha insulin och socker lättillgängligt och MÄT BLODSOCKRET OFTA! Du får inte gå ned för långt i blodsockret!
LCHF för nybörjare: https://www.dietdoctor.com/se/lchf
Recept: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/recept
I den här länken finns allt du behöver veta om LCHF: https://dietdoctor.com/se
Kommentarer
LCHF — Inga kommentarer
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>