Röstning mellan olika förslag
Det finns tre huvudgrupper av sådana val:
- Val mellan ett antal förslag som var för sig kan antas eller avslås.
- Val mellan ett antal förslag som utesluter varandra. T.ex. att man skall välja 5 personer bland 20 förslag och 100 röstande.
- Val mellan förslag som delvis strider mot varandra och delvis kan tas var för sig.
Jag börjar med typ 2.
Det normala sättet att hantera sådana val är något som heter kontrapropositionsvotering. Den metoden kan manipuleras valtaktiskt genom att man som motförslag till det ordförandens huvudförslag väljer de förslag som har minst chans tills man kommer fram till sin egen kandidat. Jag lämnar alltså den metoden.
Jag föreslår i stället att valet sker slutet genom att varje röstande rangordnar ett antal kandidater på sin valsedel med en 1:a för den man helst vill ha och högsta numret för den man minst vill ha. Högsta tillåtna numret är antalet som skall väljas.
Sedan sorterar man rösterna i högar, en för varje kandidat. (I exemplet blir det 20 högar.)
Sedan tar man den hög som har minst antal röster och delar upp den på de andra enligt andrahandsvalet.
Sedan tar man den som har minst antal röster och delar upp enligt tredjehandsvalet.
O.s.v. till dess man har lika många högar som antalet som skall väljas. (5 st i exemplet.)
Om någon röstsedel inte har rangordnat lika många kandidater som skall väljas läggs den i en slaskhög när det inte finns numrering längre. (Detta för att sparas till ev. kontrollräkning).
Jag tror det här är det mest demokratiska sättet. Ett enkelt excellprogram klarar hela uträkningen snabbt och enkelt. Det skulle t.om. kunna införas till nästa riksval med lokala datorer i varje vallokal där det ur säkerhetssynpunkt enbart registreras rösterna på ett minne som sedan sänds på samma sätt som valsedlarna sänds i dag. Datorerna i vallokalen är inte uppkopplade på något sätt utan hopkopplade med minnet via nätverkskablar. Jag har en skiss i huvudet så att den röstande kan få med sig ett kvitto på hur han röstat, utan att hemligheten röjs och utan nämnvärda kostnader för hela systemet. Det blir billigare än att trycka alla röstsedlar!
Pingback: Vad är representativ demokrati? – Grön Framtid