Vilka kostfetter är bäst?
Kemi- och Bioteknik
Chalmers
Kostfetter – från bäst till värst
Guide till matfetter för hälsa
Denna guide siktar till att underlätta val av matfetter för vanliga konsumenter. Biokemisk forskning har under senare år medfört radikala omvärderingar av olika kostfetters betydelse för hälsa och för kärl och hjärta.
Rapport till Cancer- och Allergifonden inom projektet
Tillämpad biokemisk forskning om konsumentprodukter
Kostfetter – innehåll av fettsyror
Mättat fett: Fettsyror med 12-14 kolatomer har här skiljts från de mer vanliga med 16-18 kolatomer. De kortare fettsyrorna kan ge vissa hälsofördelar.
Enkelomättat: Vanligen dominerar oljesyra, C18:1, med 18 kolatomer och en dubbelbindning. Oljesyra är något mer reaktiv än mättade fettsyror men mycket mindre riskabel än de fleromättade fettsyrorna.
Fleromättat av typ omega-6: En dominerande fettsyra i växtoljor är linolsyra, C18:2, med 18 kolatomer och två dubbelbindningar. De flesta får alltför mycket omega-6 med kosten redan utan riskabla extra kostfetter.
Fleromättat omega-3 från växter: I linfrön finns fettsyran alfa-linolensyra, C18:3, med 18 kolatomer och med tre dubbelbindningar. Intaget av detta farligt reaktiva kemiska ämne bör hållas lågt och väl antioxidantskyddat.
Fleromättat omega-3 från fisk: De livsnödvändiga fettsyrorna är EPA, C20:5, och DHA, C22:6. Alternativ till fisk är kapslar med t ex krillolja. Även EPA och DHA är farligt reaktiva men väl skyddade av antioxidanter i fisk och kapslar.
2-3 g fleromättat av totalt 81 g fett . 9 g fleromättat av totalt 75 g fett
Bra mättat och omättat fett
Läsning: Mättat fett och Kostråd
- Smör utgörs av en biokemiskt säker mix av mättat fett och ungefär en tredjedel enkelomättat fett.
- Proportionerna av fettsyror ligger idealiskt nära dem för människans och närstående däggdjurs fett.
- Högt innehåll av korta fettsyror med färre än 18 kolatomer underlättar fettsyrornas rörlighet och förbränning.
- Bregott är smör med en tredjedel tillsatt rapsolja vilket höjer andelen omättat fett.
- Även ost är en hälsorik källa till mjölkfett och ger dessutom mjölkens proteiner.
- Hälsoval: Smör framstår som trestjärnigt förstahandsval av matfett.
Läs hela artikeln på länken nedan. Där finns också flera länkar:
Kommentarer
Vilka kostfetter är bäst? — Inga kommentarer
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>